
Genetyczna modyfikacja... zapachu
21 sierpnia 2008, 08:02Umiejętne "projektowanie" enzymów odpowiedzialnych za smak i zapach mogłoby być dla ludzi bardzo przydatne. Pozwoliłoby na poprawę smaku żywności lub zwalczanie szkodników upraw w bezpieczny dla ludzi sposób. Jest to zadanie bardzo złożone, lecz naukowcy ze szkoły medycznej Uniwersytetu Teksańskiego twierdzą, że uczynili ważny krok naprzód ku jego realizacji.

Morderca telewizyjnych reklam okazał się niegroźny
8 maja 2010, 10:04Nowe technologie multimedialne budzą obawy wielu firm, które z mediów czerpią zyski. Czy jednak ten czasem paniczny lęk jest uzasadniony? Badania nad wpływem cyfrowych nagrywarek zdają się przeczyć.

Sprzedaje, doradza i uczy się na błędach
14 stycznia 2011, 11:49Naukowcy z Innovative DigiTech-Enabled Applications and Services Institute z siedzibą w Tajpej opracowali automat sprzedający z technologią rozpoznawania twarzy. Maszyna oferuje toniki na porost włosów dla łysiejących, produkty upiększające dla młodych kobiet, napoje zdrowotne dla starszych ludzi oraz golarki dla właścicieli bród i wąsów.

Internet Explorer znowu rośnie
2 maja 2012, 08:29Trend na rynku przeglądarek dla komputerów stacjonarnych, o którym pisaliśmy przed miesiącem, wydaje się stały. W kwietniu Internet Explorer znowu zwiększył swoje udziały

Krytyczna dziura w Windows Server
19 listopada 2014, 12:34Microsoft opublikował pilną poprawkę dla dziury we wszystkich wersjach systemu Windows Server. Dziura pozwala napastnikowi na stworzenie konta administratora i daje pełen dostęp do systemu.

Humbaczyce szepczą ze swoimi dziećmi, by nie wabić drapieżników
26 kwietnia 2017, 12:06By uniknąć drapieżników, noworodki humbaków i ich matki do siebie szepczą.

Bakterie mikrobiomu mają ulubione typy włókien
20 września 2019, 11:27Dostarczanie wraz z dietą odpowiednich typów włókien jest konieczne, by mogły się rozwijać prozdrowotne bakterie mikrobiomu jelit, zauważyli naukowcy z Wydziału Medycyny Washington University. Badania prowadzono na myszach, których jelita skolonizowano ludzkim mikrobiomem. Użyto przy tym nowych technik badania całego procesu odżywiania się.

inkBOOK Calypso – nowe wcielenie popularnego polskiego czytnika e-booków i prasy
25 września 2020, 13:12Na polski rynek trafił właśnie nowy czytnik e-książek i e-prasy marki inkBOOK – model Calypso. Urządzenie wyposażone jest w ekran E Ink o przekątnej 6 cali z płynną regulacją intensywności oraz barwy podświetlenia i zapewnia wygodny dostęp do najpopularniejszych polskich usług oferujących abonamentowy dostęp do ogromnej biblioteki cyfrowych książek (Legimi, Empik Go) oraz prasy (Publio)

Pszczoła? Osa? Trzmiel? A może bąk? Co wokół brzęczy latem
22 sierpnia 2023, 13:14Lato to czas, kiedy często spotykamy pszczoły i osy, i dobry moment na naukę ich odróżniania od siebie. Nie zawsze potrafimy dotrzeć w tym celu do specjalistycznych źródeł, a krążące po sieci ilustracje i artykuły czasem wprowadzają w błąd, zamiast pomagać w tym zadaniu. Sprawę komplikuje fakt, że są też inne owady łudząco podobne do pszczół i os. Jak połapać się w tej różnorodności?
Microsoft wchodzi w HPC
29 czerwca 2007, 10:07Wszystko wskazuje na to, że Microsoft coraz poważniej myśli o zaistnieniu na zdominowanym przez Linuksa rynku HPC (high-performance computing). Obecnie koncern z Redmond jest na nim niemal nieobecny, według IDC jego udziały wynoszą 2 do 3%.